VRELO MLAVE I GORNJAČKA KLISURA

Moja Srbija » Izleti i obilasci

POŽAREVAC - VRELO MLAVE - GORNJAČKA KLISURA - PETROVAC NA MLAVI

JEDNODNEVNI IZLET AUTOBUSOM

 

Gornjačka klisura je prirodna lepota ovog dela Srbije koju je izrezbarila reka Mlava prodirući kroz Homoljske planine. Predstavlja i jedini prolaz kroz planinski masiv Homolja zbog čega nosi naziv “Kapija Homolja”. Klisura predstavlja mesto na kojem se objedinjavaju misterije i legende istočne Srbije sa velikom riznicom istorijskih spomenika, prirodnih lepota i fenomena. 

 

BEOGRAD – POŽAREVAC

Polazak autobusa u 07:30 časova sa parkinga ispred Tehničke škole u Železniku. Vožnja autoputem do Požarevca. Oko 9 časova dolazak u Požarevac i obilazak grada koji je u XIX veku nakratko bio i druga prestonica Srbije: požarevačka Biblioteka (najstarija u Srbiji), okružno zdanje, spomenik knjazu Milošu, galerija Milene Pavlović Barili uz mogućnost razgledanje stalne postavke slika naše slavne umetnice…  

POŽAREVAC – ŽAGUBICA – VRELO MLAVE

Oko 10 časova nastavak puta koji nas vodi kroz fascinantnu prirodu Gornjačke klisure kojom dominiraju vrhovi planine Vukan i Ježevica koji se nadvijaju nad slivom reke Mlave. Dolazak grupe u Žagubicu, simpatičnu varošicu okruženu Homoljskim planinama. Kao posebna znamenitost i hidrološki raritet, na samo jedan kilometar od centra nalazi se  Vrelo Mlave, živopisna i veoma posećena lokacija, sa uređenim obalama i pošumljenim padinama koja predstavlja hidrološki spomenik prve kategorije. 

VRELO MLAVE – GORNJAČKA KLISURA – MANASTIR GORNJAK

Polazak grupe ka manastiru Gornjak, sagrađenom u XIV veku, zadužbinu kneza Lazara koju je on poverio isposniku-čudotvorcu Grigoriju Gornjačkom. Posebna vrednost ovog manastira je živopisnost unutrašnjih strana zidova kao i ikonostas iz XIX veka zbog čega je između ostalog ova svetinja spomenik kulture od izuzetnog značaja.
Obilazak manastira Gornjak i njegove okoline koja je poznata po svojim prirodnim misterijama. Suze Svetog Georgija predstavljaju najstariju misteriju ovog kraja. Od same izgradnje manastira Gornjak svake godine na Đurđevdan iz pukotine na steni iz manastira počinje da kaplje voda i sliva se do jedne male uvale odakle je ljudi kašikom skupljaju. Veruje se da su to suze Sv.Georgija i da leče očne tegobe. Reka Mlava se u jednom delu svog toka, u okolini manastira Gornjak toliko tiho čuje da su joj meštani nadenuli ime “Bešumna reka”. Legenda govori o glasniku sa Kosova koji je na ovom mestu saopštio narodu vest o izgubljenoj bici. U tom trenutku sve je zanemelo – i ljudi, i šuma i reka. I od tada se ovde žubor Mlave više nije čuo. Pored ovih prirodnih fenomena čitava Gornjačka klisura je tokom turbulentnog toka istorije na svojim strmim liticama i obroncima planina prošarana utvrdama čiji se ostaci i dalje nalaze po šumama, a od kojih su najpoznatiji ostaci srednjovekovnog grada Ždrelo.

MANASTIR GORNJAK – PETROVAC NA MLAVI  – BEOGRAD

Sledi odlazak za Petrovac na Mlavi  i obilazak ovog slikovitog gradića na obalama reke Mlave. Oko 15 časova organizovani ručak u restoranu “Stari Grad”. U popodnevnim časovima polazak grupe za Beograd. Dnevna vožnja sa usputnim pauzama radi odmora. U ranim večernjim časovima dolazak grupe na mesto polaska. KRAJ PROGRAMA.

Organizator  zadržava pravo da usled nepredviđenih situacija promeni redosled programa putovanja.

 

 

 

CENA UKLJUČUJE: Prevoz autobusom turističke klase; obilazak lokaliteta prema programu putovanja, usluge stručnog vodiča, organizovani ručak (komplet meni: aperitiv, predjelo, glavno jelo, salata, dezert, kafu i 1 piće), troškove organizacije putovanja.

CENA NE UKLJUČUJE: Ulaznicu za galeriju Milene Pavlović Barili(150 din.); Manastir Gornjak – dobrovoljni prilog prilikom posete; individualne troškove putnika.

NAČIN PLAĆANJA: Na dve rate po dogovoru.


PROGRAM JE RAĐEN NA BAZI MINIMUM 35 PLATIVIH PUTNIKA. AGENCIJA ODOBRAVA 1 GRATIS ZA GRUPU.

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO DA OTKAŽE PUTOVANJE USLED NEDOVOLJNOG BROJA PUTNIKA.

UZ OVAJ PROGRAM VAŽE OPŠTI USLOVI ORGANIZATORA PUTOVANJA TURISTIČKE AGENCIJE EVRO- TURS

(licenca OTP 14/2010 od 29.01.2010.)USKLAĐENI SA STANDARDOM YUTA-e.