Opšti pojmovi

Informacije za putnike » Opšti pojmovi

OPŠTI POJMOVI

BOOKING
Rezervacija.

VOUCHER/VAUČER
Sredstvo plaćanja.Putni dokument koji izdaje turisticka agencija, u kome se nalaze podaci o putniku, hotelu, tipu sobe,trajanju aranzmana, vrsti usluga, transferima i sl.

VILLA
Smeštajni objekat namenjen letnjem smeštaju gostiju, bez grejanja.Nema recepciju i sastoji se od studia /apartmana.Kategorija se definiše slovima i agencija ne garantuje kvalitet i verodostojnost likalne kategorizacije.

HOTEL
Smeštajni objekat koji ima recepciju i ostale pripadajuće hotelske sadržaje.Sastoji se od različitih struktura soba.Kategorija se definiše zvezdicama ili slovima i agencija ne garantuje kvalitet lokalne kategorizacije.

HOTEL APARTMANSKOG TIPA
Smeštajni objekat koji ima recepciju,poneki imaju i mini barove i restorane. Smeštajne jedinice su studia / apartmani.

SOBA
Smeštajna jedinica u hotelu ili villi koja nema kuhinjske elemente, a ponekad nema i terasu.

1 / 1, 1 / 2, 1 / 3, 1 / 4 , …. soba ili apartman / studio.
Jednokrevetna , dvokrevetna , trokrevetna , četvorokrevetna soba ili apartman ili studio.

1 / 2 + 1 ili dvokrevetna +1 ( 1 / 3 + 1, 1 / 4 + 1, ….).
Dvokrevetni ( trokrevetni, četvorokrevetni, …) studio ili apartman sa ležajem koji nije standardnih dimenzija a uračunat je u cenu i koji mogu koristiti odrasle osobe i deca ( proveriti u opisu u katalogu).

STUDIO
Garsonjera – smeštajna jedinica u villi bez predsoblja u kojoj se u istoj prostoriji nalazi kuhinja sa kompletnom opremom za ručavanje, frižider, kreveti, zasebno kupatilo i terasa.

APARTMAN
Jednosoban stan – smeštajna jedinica u villi , najčešće nema predsoblje.Sastoji se od spavaće sobe sa dva do tri ležaja, dnevnog boravka u kome se nalazi kuhinja sa komplenom opremom za ručavanje, jedan ili dva ležaja, tj. krevet na razvlačenje za jednu ili dve osobe , zasebno kupatilo i terasu.

APARTMAN DUPLEX
Dvosoban stan- smeštajna jedinica. Dvosoban stan – smeštajna jedinica u villi koja se satoji od dve spavaće sobe sa po dva do tri ležaja, dnevnog boravka u kojem se nalaze kuhinjski elementi, jedan ili dva ležaja, odnosno sofa ili ležaj na otvaranje za jednu do dve osobe, kupatila i terase.

NAJAM
Primenjuje se kod studija i apartmana i uključuje troškove električne energije, vode, korišćenja inventara i komunalnu taksu. Posteljina je sastavni deo inventara (promena jednom u toku smene), to se ne odnosi na sapune, sredstva za održavanje higijene i pranje posuđa. Gosti sami iznose smeće i održavaju higijenu. Najam počinje prvog dana od 13:00 časova, a završava poslednjeg dana boravkau 09:00 časova.

SPA CENTAR
Obuhvata zatvoren bazen, saunu, tursko kupatilo, hidromasažnu kadu, teretanu, trim cabinet i pruža uslugu masaže i lifting.

TWC
Kupatilo sa stojećom tuš kadom.

TV
Televizor koji može biti različite veličine.

SAT TV
Televizor na kojem se može gledati pored lokalnog programa i satelitski program.

AC
Centralni ili pojedinačni klima uređaj.

MINI BAR
Mali frižider u sobi koji može biti prazan ili popunjen pićem uz dodatnu naplatu konzumiranog.

ND ili BB
Noćenje sa doručkom.

PP ili HB
Polupansion.

PP+ ili HB +
Polupansion +, u vreme večere su uključena domaća alkoholna pića, točeni sokovi, vino i pivo.

PA ili FB
Pun pansion.

ALL INCLUSIVE
Doslovni prevod znači da je sve uključeno u cenu aranžmana. Za tu vrstu usluge odlučuju se oni koji većinu vremena provode u hotelskom kompleksu. Ova usluga razlikuje se od hotela do hotela, a u većini hotela uključuje tri obroka dnevno, domaća alkoholna i bezalkoholna pića. Poslepodne poslužuju čaj, kafu i kolače. Usluga se uglavnom koristiti od 10 do 24 časa. Piće nakon ponoći, plati ćete posebno. Hoteli u toj ponudi nude i korištenje ležaljki i suncobrana irazne sportske aktivnosti.

CHECK IN
neophodna procedura na recepciji hotela, pre ulaska u hotelsku sobu, kada putnik pokazuje odgovornom licu svoj voucher, a ponekad mora da popuni i formular sa licnim podacima, nakon cega dobija kljuc od sobe.

CHECK OUT
neophodna procedura prilikom napustanja hotela. Putnik je tada duzan da vrati kljuc od sobe i da izmiri eventualne troskove telefona, mini-bara i sl.

Oznake koje predstavljaju vrstu sobe:

1/1 jednokrevetna soba

1/2 dvokrevetna soba

1/3 trokrevetna soba

APP
apartman - termin podrazumeva jednu ili vise spavacih soba, odvojenu kuhinju sa trpezarijom i kupatilo.

Oznake koje predstavljaju vrstu hotelske usluge:

BB / ND
bed and breakfast / nocenje sa doruckom

HB / PP
half board, polupansion (najcesce dorucak i vecera, a u dogovoru putnika direktno sa hotelskim osobljem vecera se moze zameniti za rucak)

FB / P
full board, pun pansion (dorucak, rucak i vecera)

AL
all inclusive/ sve ukljuceno (obuhvata dorucak, rucak i veceru i sva lokalna pica zemlje u kojoj se putnik nalazi)

NA
najam; izraz koristi se kod zakupa apartmana - podrazumeva samo koriscenje apartmana bez ishrane

Oznake koje se odnose na vrstu pogleda koji se pruza iz hotelske sobe:

I/V
inland view - pogled na okolinu hotela

S/V
sea view - pogled na more

P/V
pool view - pogled na bazen

MINI BAR
mali frizider koji se nalazi u hotelskoj sobi. Sadrzi nekoliko vrsta alkoholnih i bezalkoholnih pica, snack i slatkise. Ne sme sluziti za odlaganje privatnih namirnica putnika. Ukoliko soba nema mini bar, moze se posebno naruciti.

TRSF
oznaka za transfer (od/do aerodroma, hotela...)

OW TRSF
one way transfer - transfer u jednom pravcu

RT TRSF
return transfer - povratni transfer

OVERBOOKING
termin koji oznacava prekoracenu popunjenost hotela i pokazuje da je izvrsen veci broj rezervacija u odnosu na raspolozivi kapacitet.

Podaci na web stranici su informativnog karaktera. Zvanični su samo štampani programi putovanja sa cenovnikom, koji su sastavni deo ugovora o putovanju i dostupni su vam u našoj agenciji.