Gerakini - Leto Grčka 2020

Grčka leto 2020 » Gerakini - Leto Grčka 2020

Vidi sve | STRANICE:
  • Kamp kompleks KUJONI - Gerakini

    apartmanski-smestaj-gerakini-kamp-bungalovi-koujoni-06.JPG

     LETO 2020 - U PONUDI

     U turističkom mestu Gerakini nalazi se kompleks kamp KUJONI. Ovo zanimljivo odmaralište smešteno je na velikom prostranom i uređenom imanju na obali mora...

Vidi sve | STRANICE:

Smeštaj u Gerakiniju 

Gerakini je mesto u kome hotelski smeštaj ima dugu istoriju i privatni apartmani su relativno retki. Postoji nekoliko velikih kompleksa u kojima smeštaj možete rezervisati preko booking sajtova ili na sajtovima samih hotela, ali za prvi dolazak u Gerakini savetujemo smeštaj van hotela, kako biste imali više vremena da istražujete Halkidiki i njegove predivne plaže. Ako volite da se družite, a posebno ako imate decu koja žele drugare za igru, kamp kompleks Kujoni, koji je vidljiv na svim fotografijama Gerakinija iz vazduha, pravo je mesto za vas. Ovaj kamp, koji se nalazi odmah uz more, podeseća na maleno seoce, sa kućicama i ulicama (naravno bez automobila)‚ bazenom, igralištem i roštiljem, tako da se možete maksimalno opustiti i osetiti život u pravoj maloj komuni. Tradicionalniju varijatnu predstavlja hotel Decauville, sa svojim sobama visoke kategorije, hotelskom plažom i švedskim stolom tokom doručka. Ovaj hotel ima samo dve zvezdice zbog nedostatka dodatnih sadržaja kao što su bazen, fitnes ili služenje tri obroka, ali realno je njegov kvalitet u klasi hotela sa tri ili četiri zvezdice.

 

Letovanje u Gerakiniju

Ključne prednosti Gerakinija kao letovališta su manja gužva nego u poznatijim mestima, izuzetno duga plaža sa finim peskom, dobar smeštaj, povoljne cene, velika blizina desetak čuvenih plaža Halkidikija i dobre veze sa okolnim mestima. Minusi, ako uopšte postoje, su samo to što voda nije providna u onoj meri u kojoj je providna u malim zalivima Sitonije, kao i to što nema mnogo restorana i prodavnica, niti ima noćnog života. Mesto je malo, sa dva dobro snabdevena supermarketa, četiri kafanice, nekoliko mesta koje služe giros i par kafića. Međutim, ako dolazite kolima ili vas ne mrzi da sačekate autobus, ova slika se potpuno menja, jer Gerakini se nalazi pored važne magistrale koja povezuje Sitoniju i Kasandru i lako možete otići do Lidla u Nea Moudaniji ili u Nikitiju, u noćni provod u Kaliteu ili plažne barove Sitonije, kao i u šetnju po atraktivnim mestima poput Nea Poteidaie ili Olintosa. Gerakini nije tipično mesto severne Grčke, približno kvadratnog oblika sa ulicama koje se presecaju pod pravim uglom, već se proteže u velikoj dužini uz samu obalu. Takođe, veliki deo naselja čine turistički kompleksi i mini hoteli, dok su kuće i restorani na krajevima naselja. Zbog velike dužine plaže, koja se proteže na preko pet kilometara, plaža se prilično razlikuje od mesta do mesta. Najviše gostiju se kupa na severnom delu gde je plaža najšira, dok je obala najlepša u južnom delu prema Psakoudii, gde je četinarska šuma tik uz more, iako je obala nešto kamenitija. Iako je samo mesto malo, sa jedva 400 stanovnika preko zime, zbog nekoliko hotela ima dosta turista, tako da je u kafićima i restoranima relativno živo, a gosti dolaze iz svih zemalja Evrope. Po pravilu, turisti iz slovenskih zemalja više vole veća mesta na Halkidikiju, kao što su Pefkohori ili Neos Marmaras, jer vole muziku, kafane koje rade do kasno i plažne barove, dok turisti iz zapadnoevropskih zemalja (sem onih veoma mladih koji idu u Kaliteu), daleko više cene mirna mesta kao što je Gerakini. Iako ćete često nailaziti na ove turiste u prodavnicama i kafićima, većina njih ne ide daleko od svojih hotela, tako da je na glavnoj plaži u mestu atmosfera ipak dosta „domaća“, uz goste iz Srbije, Rusije, Bugarske, Makedonije i drugih istočnoevropskih zemalja.

Plaža u Gerakiniju i okolne plaže 

Iako plaža u Gerakiniju nije tako poznata kao neke okolne plaže, ona je jedna od 50 plaža na Halkidikiju koje poseduju plavu zastavicu, što garantuje da je podloga na plaži odličnog kvaliteta, da je voda perfektno čista i da nema talasa, što zajedno daje savršene uslove za kupanje. Pored plaže u Gerakiniju, među obližnjim plažama koje takođe poseduju plavu zastavicu su tri u mestu Nea Potidaia, na ulazu u Kasandru, zatim tri u mestu Nea Moudania, na zapadnoj obali Halkidikija, u pravcu Soluna, dve plaže u obližnjem mestu Metamorfosi, na putu koji vodi od Gerakinija ka Sitoniji, kao i plaža u Nikitiju, nekoliko kilometara dalje u istom pravcu, na ulazu u Sitoniju. Sve ove plaže su velike i pogodne za celodnevni boravak, sa puno restorana i kafića i sve su u mestima većim od Gerakinija, koja vredi obići, makar i na pola sata, kada završite kupanje ili tokom pauzi za ručak. Suncobrani i ležaljke se nigde ne naplaćuju ukoliko poručite jedno piše po lažaljci koju ste zauzeli i ni na jednoj plaži nije tolika gužva da se ne može pronaći mesto u bilo koje doba dana. Za početak, preporučujemo da posetite plažu u mestu Nea Potidaia, svega 14 kilometara od Gerakinija, a onda i ostale, ako imate vremena. Što se daljih plaža tiče, obavezno posetite onu u Kalitei na Kasandri i bilo koju plažu južno od Nikitija. Te plaže na Sitoniji su bitno drugačije od svih do sada pomenutih jer su u uvalama, potpuno okružene zelenilom i sa neverovatno prozirnom vodom, i one su Sitoniji donele reputaciju koju sa pravom uživa. Sve plaže su pogodne za decu, kamenje na dnu je veoma retko, ali ponegde može biti ježeva, međutim nikada na centralnim delovima većih plaža, već samo po obodima. Na plažama na Sitoniji ima i barova koji rade do kasno u noć, što je takođe doživljaj za koji morate rezervisati barem jedno veče. Sve plaže na ovom delu Halkidikija okružene su drvećem, tako da se možete skloniti u hladovinu tokom najvrelijeg dela dana, a kada dođe vreme za obrok savetujemo da prošetate u unutrašnjost mesta u kome ste, posebno ako ste u većem mestu kao što je Nea Moudania, jer su cene niže nego na plaži. Do svih plaža voze autobusi, koji su vrlo redovni, a cena je 1-1.5 evro po mestu kroz koje se prolazi. Temperatura mora je oko 27°C tokom jula i avgusta, odnosno oko 25°C u junu i septembru.

 

Položaj i geografske odlike 

Gerakini je poznato mesto za letovanje na Halkidikiju, na trećini puta između Sitonije i Kasandre. Iako se geografski ne nalazi na Halkidikijevim prstenovima, obala i priroda veoma podsećaju na Sitoniju i Kasandru, jer je i Gerakini u jednom od dva zaliva koje ovi prstenovi formiraju. Njegov specifičan položaj, ujedno na korak od Sitonije i Kasandre ali ipak van ta dva čuvena prstena, čini da Gerakini bude najbolje mesto za letovanje za turiste koji nisu sigurni u koje letovalište žele da idu, budući da je samo sa takve centralne pozicije moguće istražiti sve najbolje plaže i videti turističke atrakcije Halkidikija. Položaj van prstenova znači i jeftiniji smeštaj i hranu, tako da Gerakini možemo smatrati jednom od top destinacija u severnoj Grčkoj ako uzimamo u obzir ne samo prirodne lepote, već i cenu letovanja. Udaljenost do Soluna je 70 kilometara, dok je ulaz na Kasandru svega 10 kilometara daleko (20 km do Sitonije). Kvalitetni putevi i ravan teren pomoći će vam da brzo stignete automobilom ili lokalnim autobuskim prevozom do bilo kog mesta na severnom delu Kasandre, na njenoj istočnoj obali, kao i da posetite najlepše plaže Sitonije, na zapadnoj obali ovog prsta. Sva čuvena letovališta i svetski poznate plaže na Halkidikiju nalaze se u zalivu Koroneos, koji leži između Kasandre i Sitonije, a Gerakini je upravo u vrhu tog zaliva, na najzaklonjenijem mestu. Naselje je veoma interesantno locirano i u odnosu na unutrašnjost, budući da je samo polovina Gerakinija na obali, dok je druga, stara polovina, nekoliko kilometara u unutrašnjosti. Ovakav tip naselja moguće je videti širom Mediterana, a ona nastaju kada naselje koje je prvobitno bilo orijentisano samo prema kopnenim privrednim aktivnostima postepeno izađe na obalu, uglavnom zbog turizma. Na taj način stari deo naselja ostaje potpuno autentičan, jer većinu turista ne zanima da pešače par kilometara da vide neko selo, ali mi smatramo da su ovakva mesta pravo blago, koje pritom postaje sve ređe. Naselja istočno i zapadno od Gerakinija veoma su poznata, iako iz sasvim drugačijih razloga. Nekoliko kilometara na istoku, odmah iznad ulaza na Kasandru je Olint, najznačajnija lokacije na Halkidikiju iz vremena antičke Grčke, pa čak i iz još ranijih vremena, dok je prvo naselje na zapadu, na putu ka Sitoniji, Psakaoudia, mesto sa najboljom plažom na Halkidikiju koja nije na jednom od prstenova.

 

Istorija i lokalne atrakcije 

Uprvao deo oko Gerakinija bio je jedan od najranije nastanjenih na našem kontinentu. U predivnoj pećini Petralona u centralnom Halkidikiju, do koje se veoma lako stiže, otkriveni su najstariji ostaci predaka savremenog čoveka u Evropi – jedna pronađena lobanja, zarobljena u naslagama stlaktita, stara je čak 800.000 godina! Drevni Olint, udaljen svega 15-ak kilometara od Gerakinija i dobro očuvan, datira iz bronznog doba i bio je sedište kraljeva Trakije, u 7-8 v. pre nove era, kada se ovaj region još uvek smatrao varvarskim, a ne Grčkim. Kasnije, Olint nastavlja da jača, čak toliko da je ratovao na ravnoj nozi sa Spartom u 4. v. pre nove ere. Međutim, Olint 348. godine p.n.e. napada Filip II, otac Aleksandra Makedonskog, osvaja grad i uništava ga do temelja. Iako se istorija grada tada tragično završava, njegovo spaljivanje u 348. godini učinilo je da su mnogi čvrsti predmeti odlično očuvani, praktično zamrznuti u vremenu, i ostali su tako netaknuti u zemlji sve do dolaska arheologa. Halkidiki kasnije cveta pod vizantijskom upravom, a u obližnjem mestu Nea Poteidaia možete videti skoro neoštećenu vizantijsku kulu, i to baš na plaži na kojoj ćete se kupati! Pri kraju duge turske okupacije Gerakini, inače sagrađen krajem 19. veka kao luka za glavni grad Halkidikija Poligiros, dobija veliki ekonomski značaj i tako ostaje sve do danas. Britansko preduzeće dobija početkom 20. veka pravo da iskopava vredne minerale, (posebno magnezit, osnovu svih vatrostalnih materijala), iz kamenoloma i rudnika severno od grada, a ovaj posao obavlja se i danas – kamioni sa magnezitom svakodnevno idu do Nea Poteidaie, gde se mineral prebacuje na brodove. Britanci koji su vodili pogone u Gerakiniju bili su i prvi turisti. Oni dovode svoje porodice, koje zatim dovode svoje prijatelje odmah posle pripajanja Halkidikija Grčkoj posle Balkanskih ratova i tako je Gerakini postao jedno od prvih letovališta u celoj Grčkoj! Pedesetih godina prošlog veka Gerakini postaje jedno od četiri mesta koja grčka vlada vidi kao potencijalne nosioce turizma u zemlji (posred Krita, Rodosa i Krfa), tako da se zaista radi o mestu sa izuzetnim pedigreom. U Gerakiniju je i centar proizvodnje maslina na Halkidikiju, tako da možete da obiđete fabrike i vidite proizvodni proces, kao i da kupite ulje po najnižim cenama u Grčkoj. Ako znate Grčki, dijalekt u Gerakiniju može vas zbuniti jer je to dijalekt starog Halkidikija, koji se govori još samo u ovom mestu i glavnom gradu poluostrva Poligirosu.